Zakaj zdraviti debelost?

Ste kdaj stopili pred ogledalo in s kritičnim očesom premerili svoj odsev ter si morali priznati, da se vam je v zadnjem času nabralo kar nekaj vidnih kilogramov? Ste zamahnili z roko in se potolažili, da je vitkost samo modni ideal, ki nam ga narekuje današnja družba, mi pa temu že ne bomo podlegli, češ debeli ljudje so lahko še bolj srečni ali živimo samo enkrat, ali kar je še takih priročnih izrekov…

Taka in podobna razmišljanja niso redka, a žal je prekomerno teža mnogo več od »samo« lepotne motnje današnjega časa in je »nepodleganje« modnim smernicam bolj ali manj samo izgovor, da nam ni potrebno nič narediti, nič spremeniti. Spremembe v življenju so običajno naporne in čeprav si jih želimo, se jih večkrat nikakor ne moremo lotiti….

Zakaj torej zdraviti debelost?

Že vrsto let je dokazano, da je debelost povezana z nastankom številnih kroničnih bolezni (srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen, rakava obolenja,…) pa se kljub temu epidemija debelosti nezadržno širi po celem svetu in kljub različnim programom in naporom številnih organizacij in vlad, vsako leto vzame veliko več življenj in posledičn  povzroča veliko večjo gospodarsko škodo kot trenutno najbolj pereča pandemija covid-19. Pa še hujši potek covid-19 je pomembno povezan z debelostjo …

Obsežna raziskava katere rezultati so bili objavljeni pred nekaj dnevi na Evropskem in mednarodnem (virtualnem) kongresu o debelosti (ECOICO 2020, Abstract 0497), je potrdila, kako pomembno in racionalno ter tudi dolgoročno učinkovito je zdraviti debelost, preden le-ta povzroči številna druga obolenja.

Raziskava je zajela podatke več kot pol milijona bolnikov iz več kot 600 ambulant splošne prakse v Veliki Britaniji med januarjem 2001 in decembrom 2010. Vključeni bolniki so bili stari v povprečju 54.let, med njimi jih je približno polovica že imela zvišan krvni tlak, 40% je že imelo nenormalen lipidogram (dislipidemija je nenormalna koncentracija ali razmerje maščob (HDL, LDL holesterol, trigliceridi, ..) v krvi), petina med njimi je že imela ugotovljeno sladkorno bolezen tipa 2, 10% jih je imelo težave z dihanjem med spanjem (spalna apnea), prav tako 10% tudi težave s kolki in/ali koleni. Vsem bolnikom je bilo ob začetku spremljanja svetovano, da shujšajo in da se več gibljejo, nekateri so bili s tem namenom napoteni k dietetiku, nekaterim bolnikom so bila v pomoč zdravila odobrena za izgubo telesne teže, ki so bila takrat na voljo, manj kot 1% bolnikov je bilo napotenih na bariatrično operacijo.

Po štirih letih od vključitve, so bolnike razdelili v dve skupini. V prvi skupini so bili bolniki pri katerih je indeks telesne teže (ITM, BMI) ostal enak oziroma se ni spremenil za več kot +/-5%, v drugi skupini so bili tisti pri katerih se je ITT znižal med 10-25% ( v povprečju za 13%).

Raziskovalci so nato primerjali tveganje za pojav drugih bolezni, pred in po izgubi telesne teže, ter med tistimi, ki so izgubili 13% teže in tistimi, ki so že ob vključitvi imeli 13% nižjo telesno težo. Ugotovili so, da se tveganje za nastanek visokega krvnega tlaka, dislipidemije in sladkorne bolezni tipa 2 po izgubi telesne teže izenači s tistimi, ki so imeli ves čas nižjo telesno težo, medtem ko izguba telesne teže tveganja za nastanek motnje dihanja v spanju (apneje) in težav s kolki in koleni, ne izenači popolnoma s tistimi, ki so stalno imeli nižjo telesno težo. Kljub temu pa se je tudi tveganje za nastanek motnje dihanja v spanju, po izgubi telesne teže, pomembno znižalo (za 27%).

Kot »najobčutljivejša« na izgubo telesne teže se je pokazala sladkorna bolezen tipa 2, saj je do izboljšanja bolezni ob izgubi telesne teže prišlo že v nekaj tednih do mesecih, stopnja izboljšanja pa je bila povezana z dolžino bolezni in stopnjo debelosti pred začetkom hujšanja (krajše trajanje bolezni in nižja izhodiščna teža sta skrajšali čas do vidnega izboljšanja bolezni).

Vsi ti podatki so še enkrat več potrdili dejstvo, da je potrebno veliko več vlagati v preprečevanje in zdravljenje debelosti, saj bomo tako preprečili veliko drugih bolezni, ki so bistveno težje obvladljive in katerih zdravljenje je manj učinkovito in tudi dražje.

Preprečevanje debelosti na eni strani in hujšanje na drugi, je namreč sprememba, ki ni odvisna samo od širšega družbenega ukrepanja, pač pa predvsem zahteva veliko od vsakega posameznika. Odločitev za zdrav življenjski slog, katerega pomembna dela sta zdrava prehrana in telesna aktivnost, je namreč odločitev in odgovornost vsakega od nas.

TVOJE ŽIVLJENJE. TVOJE ODLOČITVE.

ZAKAJ ZDRAVITI DEBELOST?
Instagram
LinkedIn
LinkedIn
Share
Follow by Email
RSS